VIGTIGT:…………
VinoSigns har valgt fra 1 . juni 2024 at give 10 % på alle vinplantetyper, for især at fremme salget af bl.a.  de polyresistente franske ResDur og italienske VCR  hydridsorter.

Ved større bulk ordre på > 400 vinplanter, der kun kan ske på forudbestilling foregår leveringen ved direkte importer fra mine planteskole leverandærer i Tyskland, Frankrig og italien. Ring på 20416249 for at forhøje dig om vores bulkkøb rabatter på op til 30% alt efter leverandørens leveringsmuligheder. 

VinoSigns ligger ofte inden med små restpartier af udvalgte sorter i potter, men eller er reglen at vinplanter skal forudbestilles, ligesom hos andre leverandører, og bedst  i slutningen af året før ønsket levering, eller senest i starten af leveringsåret.

Ring 20416249 for at høre om mulighederne for større indkøb og bulk-rabatter. Vi vil altid være konkurrancedygtige i henhold til pris og leveringsbetingelser, specielt på de nye polyresistente ResDur/VCR sorter, som vi p.t. er eneleverandør af i Danmark.

________________________________________________

VinoSigns er specialiseret i fremstilling af cider- og mousserende vin og frugtvin samt ønologisk rådgivning hertil, og hjemtager således kun druesorter, der formodes egnede til fremstilling af mousserende vine og grundvine hertil..

Alle forhandlede druesorter har hidtil siden 2018 været fra tyske planteskoler, og PIWI multiresistente sorter udviklet i Schweiz, Tyskland eller Frankrig, og hentes oftest hertil på S04 rod (andre grundstammer kan fås og bestilles)..

Imidlertid begynder de første Piwi-sorter (Biance, Regent m.fl ) nu at udvise tab af resistens /Resistance Breakdown/ mod meldug, og disse problemer vil givetvis tage til som årene går. Derfor har vi NU rettet vores fokus mod de nu udviklede, registrerede og frigivne franske polyresistente soter fra ResDur 1-2 og 3  udviklingsprogrammerne hos INRAE i Frankrig, og tilsvarende polyresistente sorter udviklet ihos bl.a. VCR i Italien. Der sorter har 2-3 gange så mange resistensgener som hidtidige PIWI sorter, og ResDur hybridsorterne er samtidig mere omhyggelig testede for aromaprofil og vinificeringsegenskaber.

Ingen har tidligere kunnet importeret de nye franske multiresistente druesorter – men i 2023 importerede VinoSigns de to første hvide/grønne sorter, Voltis og Floreal,  og de to blå Vodic og Artaban importeres for første gang til Danmark her i 2024. De nu polyresistente sorter er udviklet over den seneste 10-20 års (2000-nu) på det franske INRAE Colmar og INRAE Montpellier institutter..
De to hvide ResDur1 sorter er krydsninger imellem tyske JKI ‘s Villaris (PIWI) og en fransk INRAE’s multiresistente Muscadinia rotundifolia mutant. De to røde sorter er krydsninger imellem Regent og igen den franske Muscadinia rotundifolia mutant. Vodic modner sent, Artaban lidt tidligere så deres egnethed til dyrkning i Danmark skal testes over de kommende år. De to hvide sorter  modner 1-2 uger efter Chasselas (fransk modningsstandard), og formodentligt som flere afvores kendte tyske hvide druer.

Fra 2025 bliver det muligt for Vinosigns at importere de første ResDur2 serie hydridsorter, hvor bl.a. den blå hydridsort Coliris  tegner til at blive et kit i Danmark, som en tidligt modnende polyresistent sort, ligesom Telenor en ResDur 2 hvis/Grøn sort tegner godt for vores Cold Climate region.

Her i 2024 eller starten af 2025 registreres de første ResDur 3 sorter i Frankrig, men skal så først sættes i produktion, så de bliver næppe tilgængelige  for export før i 2027-28. Resdur 3 er hydrider imellem franske ResDur 1 sorter og bl.a. Blatters fortræffelige Sauvignac PIWI sort.

Fra VinoSigns side mener vi derfor, at det mest fornuftige for at fremtidssikre sin produktion mest muligt mod angribende patogener , som som meldug, vinskimmel, Botrytis, black rot  m.fl.  – er fremadrettet KUN eller primært at plante Resdur/VCR polyresistente hydridsorter med op til 3 gange flere resistensgener, end i de eksisterende Piwi sorter.

Man bør derfor fremadrettet plante ResDur og/eller VCR nye polyresistente sorter – specielt i et land med fugtigt efterårsklima som det oftest er her i landet, for dermed  i størst muligt udstrækning at forebygge mod svampeangreb og resistenstab, men også for at stræbe mod maksimal vinkvalitet, med disse nye sorter, der er omhyggeligt testede sensorisk overfor klassiske franske druesorter, som f.eks. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gamay, Merlot, Cabernet Sauvignon, og Cabernet Franc.

Se nedenstående YouTube videoer for en præsentation af de nye franske poly-resistente sorter Voltis, Floreal, Vodic og Artaban:
https://www.youtube.com/watch?v=hue6Md6-pdg

Resdur udviklingsprojektet  har internationale dimension, og er verdens hidtil største resistens-udviklingsprojekt:
https://www.inrae.fr/en/news/launch-grapebreed4ipm-european-project-sustainable-solutions-viticulture

Kriteriet for at en druesort egner sig til mousserende vin er at druesorten kan modne i Danmark under gennemsnitlige danske klimaforhold, samt ved fuld modning ikke indeholder for meget sukker, så grundvinen kommer over 11%vol alkohol, der er grænsen for start af en succesfuld 2. gæring på flaske eller tryktank (fustage). Syreindholdet ved modning bør ikke være for lavt svarende til en surhedsgrad på pH=3.2 eller lavere. Ideelt skal mosten til mousserende grundvin helst fremstilles ved helklasse-lavtrykpresning (1-2 bar), for at undgå stilke- og skal-tanniner samt for at højne syreindholdet,  Mosten til mousserende vin skal helst have en pH=2,8-3.0 inden 1. gæringen og gerne pH= 2,9-3,1 efter men før en malolaktisk behandling, der typisk øger pH lidt. Indholdet at æblesyre bør være så lavt som muligt (<2-3 g/L), da det ellers er tegn på umodne druer og vil give frugtvinpræg med indhold af ufærdige (ubehagelige) aromastoffer. For meget æblesyre vil efter en malolaktisk gæring føre til et højt mælkesyreindhold (med mindre Lalvin 71B  maloethanolsk gær anvendes), hvilket giver smag/aromsa af kostald, mælk og yoghurt, som typisk kendes især fra visse Naturvin

Et kendetegn ved megen dansk druehøst er ofte at æblesyreindholdet er meget højt (tegn på manglende modenhed) og det giver druevinen karakter af grønne æbler og frugtvinspræg, i stedet for smag af druevin. Vinsyre smager af druevin, æblesyre af frugtvin, ligesom eddikesyre smager af eddike. 

Ideelt skal de modne druer have et indholdt på 18.5-20 Brix (76-83 Oe), samt have et totalt syreindhold på mindst 11-14 g/L (som vinsyre(EU)) svarende til 7,2-9,2 g/L (som svovlsyre (USA)),  som gerne må domineret af højt vinsyreindhold, og lavest muligt æblesyreindhold. Det er vanskeligt at opnå det høje syreindhold, hvis ikke man omhyggelig presser sine druer ved lavt tryk (1-1,5 bar)

De druesorter VinoSigns markedsfører er således nøje udvalgt som “formodet” egnet til mousserende vine i vores nordiske klima, og samtidig vælges KUN multiresistente nyere PIWI-sorter, der er resistente mod både meldug, vinskimmel og Botrytis. For flere sorter vedkommende er syreindholdet ikke højt nok hvorfor det kan være nødvendigt at tilsætte ekstra vinsyre.

Druesorterne sensoriske (aroma) profil forsøges beskrevet under hvert enklet sort (eller se i databasen for PIWI-sorter (www.piwi-international.com

Ønsker du at vide mere om de nye ResDur1-2-32 hydrid sorter og deres extreme polyresistens, eller om de nye ResDur vines aromamæssige kvaliteter, skan vi henvise til en stribe af Powerpoint fra Fransk og Engelsk som beskriver de mange nye Franske og Italienske polyresistente sorter.
Her nogle af disse beskrivelse :
RESDUR Wiedemann-Merdinoglu_Sabine_SAE2019_FV

OSCAR RESDUR prgrammet – INRA præsentation

RESDUR 1_20190329_Intervention_Remy_Cailliatte_INRA_VF 

RESDUR schneider2019

VinoSigns foretager forskning med disse druesorter på sin forsøgmark i Birkerød. Bl.a. foretages vinificering med disse druesorter med forskellige typer af Champagnegærtyper (fra OenoFrance, IOC, Lallemasnd, Chr-Han sen og Lesaffre-Ferementis). Desuden forskes i “assemblage” (blanding) af disse druesorter på samme måde som man i Champagneområdet blander Chardonnay med Pinot Noir og PÅinot Meunier for at opnår e n optimal aromaprodil. Vi frtemstiller mousserrencde vin både med 2. gæring på flaske (Methode Traditionelle) og efter Charmat-metoden (tryktanksgæring).

Sort By:
View:

Tilmeld nyhedsbrev