VinoSigns afholder studiekredse som er videreuddannelsestilbud inden for vinfremstilling, især omkring mousserende vin- og ciderfremstilling.

Studiekreds 1 . Vinteren 2018-19 – Mousserende vine i Danmark 
Afholdte møder fandt sted på Pomete i samarbejde med lektor Torben toldam-Andersen.
Vi gennemgik alle trin ved fremstilling af mousseren de vil efter Methode Traditionelle – Flaskegæringsmetoder. Studiekredsen afsluttedes med en blindsmagning med ca., 40 deltager, hvori indgik både danske mousserende fra nogle af de meste kendte danske producenter, samt mousserende vine fra  Spanien (CAVA), Frankrig (Cremant og Champagne), Tyskland (sekt), og Italien (Prosecco).
Der tilmeldte sig  fra 20-40 deltagere ved hvert møde 
Studiekreds 1 blev arrangement i regi af Mousse-Sjælland ERFA gruppen, og blev således ikke annonceret i Vinpressen.

Charmat – workshop – 2019-20.
Afholdte møder fandt sted i Vinkælderen på Pometet.  Et udsnit af deltagere fra Studiekreds 1 gennemførte et hand-on kursus i mousserende vinfremstilling efter Charmat-metoden ved på medbragte vine at gennemføre tryktanks 2. gæring i diverse fustager på 5L (Growler) , 9,5L (Cornelius), 19L (Cornelius), og 50 L (Speidel) blev benyttet..
Denne aktivitet tog igen udgangspunkt i Mousse-Sjælland ERFA gruppen og fandt sted på Pometet, Københavns Universitet afdeling  i Høje Tåstrup (se under Undervisningsmaterialer samt under menuen “Egne publikationer” hvorfra artiklen i Vinpressen om Charmat-metoden kan downloades)
Der var ca. 10 mere eller mindre aktive tilmeldte deltagere.
Studiekreds 1 blev arrangement i regi af Mousse-Sjælland ERFA gruppen, og blev således ikke annonceret i Vinpressen. 

Studiekreds 2 – 2021-22  Mousserende vin fra A-Z par excellence
En mindre gruppe af erfarne vinmager gennemgik i vinteren over 8 aftenen alle aspekter ved mousserende vinfremstilling. Studiekredsen blev arrangeret i regi af FDVs uddannelsesportal og blev afholdt på Mantziusgården i Birkerød.
Studiekredsen havde 8 tilmeldte deltagere
Studiekreds blev annonceret i Vinpressen som en FDV videreuddannelse

Studiekreds 3 – 2022-23  –  Forskellige fremstillingsmetoder til mousserende vin og cider.
8 møder sidste tirsdag i hver måned på Holtensminde vingård i Hornsherred hos Jørgen Fogh Rasmussen
Hands-on gennemgangs of 6 forskellige metoder til fremstilling af mousserende vin og cider
Med udgangspunkt i en fælles “assemblage” grundvin (110 L) fremstillede vi i hold på 2 deltagere, talt 6 forskellige typer af mousserende vine, fremstillet på forskellig måde
1. Flaskegæring (Methode Traditionelle)
2. Flaskegæring økologisk (Methode Traditionelle)
3. PET-NAT – afbrudt flaskegæring
4. Tryktank/fustage gæring  (Charmatmetode – Methode Cuveé Close)
5. Carboniseret mousserende vin (Carboniseret grundvin)
6. Mousserende Naturvin (eksklusivt fremstillet ved spontant gæring)
Studiekredsen havde 11 tilmeldte deltagere.
Studiekredsen blev annonceret i Vinpressen som en FDV videreuddannelse.

Studiekreds 4 – 2023-24 – Sensorisk bedømmelse af mousserende vine.
8 møder sidste tirsdag i hver måned afholdt på Mantziusgården i Birkerød, dog med alt møde flyttet til KU-Life – Sensorisk Laboratorium på Frederiksberg.
På studiekredsen blev gennemført 7 øvelser fra bogen: Decouverte de la Degustation de Champagne”. Der blev inviteret 3 foredragsholdere , Lektor Janice Wang, Michael René samt ??  
Studiekredsen havde 10 tilmeldte deltagerne.
Studiekredsen er annonceret i Vinpressen som en FDV videreuddannelse.

Studiekreds 5 – 2024-25 –  Avanceret efteruddannelsestilbud
8 møder  – sidste tirsdag i hver måned på samme måde som i tidligere år. 
Der er endnu ikke fastsat noget endeligt tema-emne for denne 5. studiekreds.
Blending – Assemblage vil dog være hovedemne  – se den tentative plan her nedenfor 
Der er mange emner i spil. På det første studiekredsmøde  fastlægges det endelige program efter deltagernes ønske.

Det tentative program for de 8 studiekredse er som følger: 

26.11.2024
Præsentationsrunde. Gennemgang og fastlæggelse af det endelige program. Druesorter i Danmark specielt eget til mousserende vin og hvidvin . Opdatering af liste fra Studiekreds 1. Fokus på nye resistente druesorter til mousserende vinfremstilling i Danmark  fra Tyskland (Piwi Calardis Blanc og Calardis Musque), Frankrig (ResDur 1-2-3, Voltis, Floreal, Artaban, Vidoc, Coliris, Seleno), Italienske (VCR sorter så som f.eks Soreli, Fleurtai m.fl.) og Schweisiske (Blattner’s Sauvignac, Sauvignon Soyhieres m.fl.)

7.1.2025
Druemodning i Danmark og klimaforandring: 
Druemodningsanalyser Brix, TA, MA, pH og diverse modningsindeks beregninger illustreres fra pågående druemodningsstudier 2021-2024 på Granhøjgaard.
Druesmagning/druemodningstest på diverse spisedruesorter.,som “fake” træningsobjekt i mangel af druer fra efterårets høstsæson.
ICV i Narbonne har et kursus i druemodning vurderet visuelt og ved smagning på franske sorte. Diverse former for kemisk målte modningsindeks (Brix/TA, Brix/MA, Brix*pH*pH og TartA/MA) gennemgås og debatteres.

28.1.2025
Validering og fortolking af kemisk/biokemiske analysedata samt ønologisk handling på analyseresultater. Oxidation og reduktion. Hygiejne og kvalitet. Forebyggelse og/eller behandling. Justeringer – hvad må man og hvad må man ikke? Hvad forstås ved præfermentering biokontrol ved druehøst (GAÎA), . Hvordan virker alternativ oxidationsforebyggelse med glutathion (Glutastar/Glutarom). Kan Brett forebygges (NO_BRETT)?  Ved du hvor kloaken er?

25.2.2025
Vigtige trin og faldgrupper ved fremstillingen af mousserende vine ved Methode Traditionelle og Charmat-metoden.
Fraktioneret presning af helklaser. Hvorfor og hvordan?
Malolaktisk gæring på sure grundvinde. Pied de Cuvée (PDC) adaptation. SO2 indhold, pH og alkohol som inhibitorer.
Kuldestabilisering og syrejustering. Hvad gør “Creme de Tartar”?
Tirage og gæradaptering.  Membranforstærkning, Gærvalg m.v.
Fordele og ulemper ved flaskegæring og tryktanksgæring (Fustagegæring).
Udstyr til Charmat-metoden fra mini- til makroproduktion.
Filterpatron filtrering. modtryksfyldere, champagnecorkere m.v.
Sur-lie lagring på tank eller flaske. Forstå gærhydrolysens kemi.
Degorgering eller cartridge gærfrafiltrering under tryk.
Dosage med hvad, hvor meget og hvor længe? “Le Mariage” periodens kemi.
Sulfitering med Ammoniumbisulfit – hvorfor “ammonium” og hvor meget ?

25.3.2025

De sekundære aromastoffer  – fermentering på den rette måde. Valg af gær og aromastoffer

28.4.2025
De tertiære aromastoffer – lagringens sensoriske betydning. Sur-lie gærhydrolysens kemi. Fadlagring versus flaskelagring 

27.5.2025
Assemblage 1 – den svære kunst at blande vine  – hvorfor, hvordan, hvornår?  – en praktisk hands-on træning er planlagt med udvalgte vine/grundvine.. 

17.6.2025
Assemblage 2 – en praktisk hands-on træning på udvalgte vine fra deltagerne selv.  Vi søger efter ekspertise?
Evt . studiekreds-udflugt efter nærmere aftale 

Ring til Carl-Henrik Brogren på 20416249 ved spørgsmål om deltagelse i de enkelte studiekredse ad-hoc  (også opslået separat på FDVs bookingside. 

 

Tilmeld nyhedsbrev