-
Charmat (tryktanksproduceret) mousserende vin og carboniseret mousserende vin og cider er en langt mindre arbejdskrævende produktion form end klassisk flaskegæring (Methode Traditionelle), idet gæren fjernes ved filtrering (under tryk ved Charmat), og ingen riddling (remuage) og degorgering derfor er nødvendig. Dosage eftersødning foretages samtidig med gær-frafiltreringen. Den samlede fremstillingsprocess er derfor både hurtigere og mindre arbejdskrævende.
Flere internationale artikler peger på at forbrugerene foretrækker produkter fremstillet efter denne metode da de kan virke mere friske og florale i aromaen. Se dokumentationen her:
Brasiliansk studie: 7313-Article -78186-2-10-20230317
Italiensk studie: Charmat versus Methode Traditionelle – Vecchio_et_al-2019-Journal_of_the_Science_of_Food_and_AgricultureCharmat-metoden er den som Proseccofrenmstilles efter, hurtigt, simpelt og effektivt. og er den langt mest udbredte fremstillingsmetode for mousserende vin i italien, ja faktisk i HELE VERDEN:
-
Carboneseringslåg der passer til Cornelius fustager (kegs) er simple at bruge, hvis man ønsker at karbonisere sin frugtvin eller druevin til henholdsvis cider eller mousserende vin.
Alt hvad der behøves er en Corneliusfustage på 9.5 L eller 19 L , en CO2- flaske eller soda streamer patron monteret med en CO2 regulator (se disse). CO2 flasker forbindes med en armeret trykslange til en GRÅ/HVID gas-ball-lock. Man skal evt udskifte en lavtrykssikkerhedsventilen, hvis den er Grøn eller Rød men en Grå sikkerhedsventil til 7-9 bar. Der er lettest alt carboniserer på en nedkølet vin da CO2 gas opløses bedre ved lav temperatur. Det er ligeledes nødvendigt at nedkøle fustagen (f.eks. i en kummefryser) ved en senere evt. modtryks-flaskefyldning fra fustagen med en modtryksflaskefylder (se disse på hjemmesiden- deer er mange forskellige modeller)
Intet er lettere og helt ukompliceret end at karbonisere en vin-
Karbonering med CO2 – Carbonisering375,00 DKK