ATTENTION: pH-test strips som disse fra Bartovation er den absolut simpleste og hurtigste måde at måle surhedsgrad (pH) på
Surhedsgrad i most og vin kan måles på forskellige måde, men volder tit problemet, grundet vanskeligheder med at vedligeholde og kalibrere pH-meter elektroder. Derfor er Quicktest for pH- maling populære, men desværre er særligt præcise.
Surhedsgraden i en most eller vin er inddirekte afhængig af syresammensætning og syreindhold., men forskellige syre som vinsyre, æblesyre og mælkesyre, er ikke samme indvirkning på den samlede pH-værdi, idet syrene har forskellige pKa-værdier (syrestyrke)
Den generalle surhedsgrad kan måling med forskellige typer af Quick test og teststrimler, så som Accuvin pH-strip med filter pad (til fjernelse af farvestoffer), Vinferme pH-strip og her Bartovation pH test strip.
Disse teststrip er hurtige og særdeles lette at bruge, men ikke særligt præcise, og virker dårligt i stærk farvede vine, (F-eks. rødvine). Alternativt til disse Quick test kan surhedsgrad 8pH) , måles med et klassisk pH-meter (Lab-top, håndhold etc) , der er en a,perimetrisk eller potentiometrisk elektrisk måling med en H+ følsom glaselektrode.
pH-metret får i hobby format (svømmebassin pH-metre, og akvarie pH metere) til lave priser (fra 200 kr), mens mere stabile og robuste hobby-pH metre koster noget mere (500-1000 kr), for ikke at tale om professionelle laboratorie PH metre der koster fra 1000-5000 kr, men så også holder i mange ås , hvis de behandles og opbevares korrekt (aldrig tørt eller i demoniseret vand, men altid i bugger). profesionelle pH metre skal kalibreres dagligt overfor standard buffer med ledt pH-værdi (pH 7, pH 4, og pH 9 typisk i 3-point kalibrering. Da drue- og frugt most oftest ligger pop stærkt sure pH værdier imellem pH 2.0-3.0 , bør man også foretage en kalibrering ved pH 2.0, hvad de professionelle instrumenter er bygget til.
For du der vil vide lidt mere om de mange mulige former for pH-mpling fra teststrip, pH-metre, til enzymatiske og FTIR pH målinger, henvises til en kommende VinoSigns PostCast i serien fra Drue til Glas” som uploades på www.vinosigns.dk hejmmesiden (Home-frontsiden)
Vi henviser også til artikler i Vinpressen skrevet for år tilbage om Analyse 1 og Analyse 2, som et review over på det tidspunkt alt eksisterende måleudstyr til most og vinanalyser.
.
BARTOVATION hjemmesiden ses her: https://bartovation.com
ACCUVIN hjemmesiden se her: www.accuvin.com