Charmat- og Cidergær – franske IOC-Fizz+ gær – 350 kr/500 g) – Aromatisk Charmat-gær fra Institut Oenologie de Champagne (IOC, Frankrig)
437,51 DKK
In StockIOC 18-2007 er det utimative internationale standard for champagnegær, og så kan det endda være produceret af DanStar i Danmark (et Lallæamand ejet firma). Vi burde alle kende til denne unikke gærtype, og eksperimentere med vores mousserende vine med netop denne gærtype og vores danske druesorter. Iøvrigt at alle champanegær Saccharomyces cerevesiae, subtype bayanus, så i egenskaber og også genetisk er de forskellige produktion af denne gærstamme uværlig ret ens verden over. Således kunne der være en fotnuftig grund til netop at vælge denne internationale standartiserede som er reference til alle andre champagnegærtyper, men de store forskel vil næppe kunne ses , uanset hvilken champagnegærtype man vælger at bruge i sine vinificationer.
Datablad: IOC TS YEAST IOC 18-2007 (EN)
Alt det andet man skal vide: IOC – Prise de Mousse – ConseilsMT_EN-1
Institut Oenologie de Champagne’s Yeast selection list: http://ioc.eu.com/en/products/yeasts/
Institut Oenologie de Chmpagne Guide for Sparklimg wine Production:
FC VINS EFFERVESCENTS (EN).pdf
Institut Oenologie de Champagne Product list for Sparkling wine production:
Fiche PRODUITS VINS EFFERVESCENTS (EN)
Beskrivelse
IOC Fizz+ er den nyudviklede aromatiske charmat-gær – udmærker sig på to parametre, nemlig som extrem lav lavproducer af sulfit, samt som den eneste champagnegær der fortsætter gæringen helt ned til 8 grader. Med Lavin DV10 stopper gæringen ved 12 grader, og DV10 kan frigøre sulfit under gæringer, der kan hæmme eller umuliggøre en malolaktisk behandling.
SE datablad for IOC Fizz+ her: Datasheet IOC Fizz+
BEMÆRK: IOC-Fizz er en sulfit non-producer champagnegær, modsat både Lalvin DV10 (sulfit high-producer) og Lalvin EC1118 (sulfit medium producer). Således er IOC gæren særligt velegnet i kombinantion med malolaktisk gæring, idet total-sulfit koncentration (TSO2) ved MLF på syre basisvine ikke må overskride 35 ppm., og helst ikke bør være over 15 ppm. Hvis højere end 15 ppm bør en omhyggeglig “Pied de Cuvee” adaptation gennemføres inden tilsætning af egnede syreresistente malolakttiske bakterier tilsættes.
Både hos det tyske firma Erbslöh, det canadiske Lallamand, og flere andre gærfabrikatter verden over har IOC 18-2007 champagnegæren på sit gærsortiment, som en udvalgt franske champagne gærtyper. IOC er bl.a. produceret på DanStar i Fredericia – en Lallamand virksomhed (se datablade). Man kan på den måde sige at netop IOC 18-2007 også er en danske champagnegær, så egentlig burde alt dansk mousserende vin være fremstillet med netop IOC 18-2007 gæren., thi så er produktet ekstra dansk.
På denne måde er netop IOC 18-2007 champagnegær blevet en slag international standard for champagnegær. Det påstås at gærstammen opringelig er udviklet fra Institut Oenologie de Champagne (IOC) i Epernay i det franske champagneområde, hvilket som sådan skulle betyde at denne gærtype er udvalgt iblandt champagneproducenter foretrukne gærtype i Frankrig.
VinoSigns har afprøvet IOC 18-2007 Champagnegær i en vanskelig fremstilling af en mousserende rosevin lavet på en cuvée af Solaris og den canadiske foxy røde druetype KR-87-5, der sikkert oprindelig er importeret her til landet af hortonomen Jørgen Beck Andersen. Om denne gærtype i mousserende vin, frugtvin eller cider produktion har særlige egenskaber er lidt for tidligt at udtale sig om. Det virker som om, det er en robust og meget hurtiggærende stamme, der virker såvel ved højere som ved lavere temperaturer., som også ved det høje CO2 tryk i flasker og ved den ofte ret lave pH som champagne og mousserende vine skal have for at virke friske og velafbalancerede.
VinoSigns har direkte import fra IOC i Epernay, og er eneforhandler i Danmark af IOC mange specialprodukter til fremstilling af cider og mousserende vine, så som Sucraisin dosagevæske, klarerings- og riddlingsmidler (Clarifiant XL og S, Solution ST etc etc.) samt Charmat gær IOC Fizz, og Fizz+.
IOC Fizz+ i orginal vakumpakningen på 500 gram sælges for KUN 350 kr.
NB: Ved bulk-køb fra 4 x 500 gram gives 10% rabat.
IOC18-2007 i original cakumpakning på 125 gram sælges for KUN 150 kr
Som for alle andre gærtyper tilbyder VinoSigns og så for IOC 18-2007 salg af campagnegæren efter vægt i pakninger af 25, 50, 100, og 200 gram samt bulk med megarabatter leveret i fødevaregodkendt plastikemballage, f.eks. plastikdåser med lufttæt indsats og skrulåg fra Kartell, til hygiejnisk opbevaring i køleskab eller i fryser for længere tids opbevaring. Der er ingen grund til længere at smide gammelt gær ud der har været forkert opbevaret ved stuetemperatur i en åben brugt plastikpose.
Endelig fremstiller IOC i Epernay er langt række certificerede propokter, der kan bruger som den IOC gærtypern. Alle disse produkter samt selve IOC 18-2007 Champagnegær fremskafter Vinosigns gerne på opfordring . Se IOCs produktliste i link nedenfor.
IOC 18-2007 og IOC-Fizz er på lager med ikke alle i øvrige IOC produkter: Her et datablade, der viser at IOC gæren kan være produceret i Danmark.:
Se Lallamand techniske datablad her: IOC FT LEVURE IOC FIZZ+ (EN)
Se Lallemand datablad her: Datasheet IOC Fizz+ IOC Fizz+ Technical datasheet
Se Lallemand gær selektion guide her: Lallemand Quick-Yeast-References-Chart_2018_LR
Institut Oenologie de Champagne’s Yeast selection list: http://ioc.eu.com/en/products/yeasts/
Institut Oenologie de Chmpagne Guide for Sparkling wine Production:
FC VINS EFFERVESCENTS (EN).pdf
Institut Oenologie de Champagne Product list for Sparkling wine production:
Fiche PRODUITS VINS EFFERVESCENTS (EN)
Daniel Panbianchi’s Yeast selection list: http://www.techniquesinhomewinemaking.com/home%20winemaking%20yeast%20strains.html#whichyeast